25  Litre

25 Litre "Sıfır Gün"

HERKESE MERHABA, YOĞUN BİR SINAV VE İŞ TEMPOSUNDAN SONRA TEKRAR YAZMAYA BAŞLAYABİLDİM. NEDİR BU 25 LİTRE'NİN ANLAMI? LÜTFEN BU YAZIYI SABIRLA OKUYUN, BİLİNÇLENİN VE ETRAFINIZDAKİ DİĞER İNSANLARI DA BİLİNÇLENDİRİN.

25 Litre aslında National Geographic tarafından çekilmiş bir belgesel. Ama bu belgeselin ismi alelade koyulmamış elbette. Bu belgeselde bize gelecekte karşılaşacağımız bir büyük sorundan bahsediliyor. Dikkatinizi çekmek isterim ki, “gelebilecek” demedim, diyemedim..


25 Litre belgeselinde ilk olarak izleyiciye Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da hayata geçirilmiş bir uygulamadan bahsediliyor. Sıfır Gün uygulaması. Sıfır Gün uygulaması Cape Town kentinde hızla artan su talebi ve kullanımı karşısında alınmış önlemin ismi. Bu uygulamaya göre hane başına günlük sadece 50 litre su veriliyor. Ülkemizde kişi başına günlük su tüketimi miktarı 190 litre iken, 4 kişilik bir ailenin günde sadece 50 litre ile yaşamaya çalıştığını düşünün. Kişi başı 15 litre dahi düşmüyor.  


Eğer ülkemizde su tüketimi bu hızla devam ederse 2040 – 2050’li yıllarında su kıtlığı çeken bir ülkede yaşıyor olacağız ve bunu bize kendimiz yapıyoruz. Belgeselin tamamını anlatmak oyunculara, çekim ekibine, bu işe emek ve gönül vermiş tüm insanlara saygısızlık olacaktır diye düşünüyorum. Kesinlikle 25 Litre belgeselini izlemelisiniz. Ancak birkaç konuya da açıklık getirmek gerek. Evet belki bizler günlük hane halkına verilen 50 litre ile yaşayamayız, ama en azından günlük 190 litre olan korkunç bir sayıyı aşağılara çekmenin birkaç yolu bulunuyor. Ben kendi yaşamımı buna göre düzenlemeye başladım ve sizler de düzenlemelisiniz. Sadece kendiniz için değil, çocuklarınız ve onlara bırakacağımız bu güzel ülkemiz için.  


NELER YAPABİLİRİZ?

  • Ben her sabah 10 dakika boyunca suyun altına giriyor ve bu suyun gereksizce giderden akmasına sebep oluyordum. Bu belgeseli izledikten sonra duş süremi 5 dakikanın altına indirdim ve duşta gereksiz vakit harcamadan, işimi hızlıca hallederek çıkıyorum.
  • Ben her zaman bulaşık yıkayan bir insan değilim, ancak yıkadığımda da ya el ile yıkıyor ya da makineye atacaksam bile sudan geçirmeden yıkamıyordum. Bir hanenin bir günlük bulaşıklarının elle yıkanması durumunda ortalama 103 litre su harcanıyor. Ancak bulaşık makinesi kullanıldığında su tüketimi 9 litreye kadar geriliyor. Maalesef halkımızda “Ne kadar çok su o kadar çok temizlik” şeklinde bir anlayış olsa da, bulaşık makinesinde kullanılan temizlik ürünleri suya başarılı bir şekilde karıştırılarak bulaşıklarınız hijyenik şekilde yıkanır. Eğer çok takıntılı iseniz bir bez ile bulaşık sonrası silme işlemi uygulayabilirsiniz. Bulaşık makinesi ile bulaşık yıkanması hane başına bir yılda 40 ton suyun kurtarılması demektir. 
  • Tuvalet kullanımında bir hanenin günlük sifonda tükettiği su miktarının 15 – 25 litre arasında olduğunu biliyor muydunuz? Eğer bu sayılar sizin için bir şey ifade etmiyorsa, 4 kişilik bir aile evde günde en fazla 8 - 10 litre su içebilirken, 25 litre suyu giderden aşağıya gönderiyoruz demektir. Eğer sifonlarımızın içine 1 – 1.5 litrelik pet şişeyi su ile doldurarak koyarsak, bir yılda hanede 1 ton suyu kurtarabiliriz.

Yapabileceğimiz daha birçok şey bulunuyor. Tekrar belirttiğim gibi bu durumla ilgili çalışan yüzlerce, binlerce insan bulunuyor. Bu insanlara olan saygımdan dolayı daha fazla bilgiye ulaşabilmeniz için buraya bir adres bırakıyorum. Bu adres 25 Litre belgeseli için hazırlanmış.  
 
Benim geleceğim senin elinde. Geleceğimi susuz bırakma..

0 Yorum

    Burada hiç yorum yok!

YORUM YAZ

Yorum yapabilmek için lütfen Giriş Yapın veya Kayıt Olun.